יום שני, 20 ביולי 2009

פניקס-דרמה אוסטרלית גדולה

בשנים האחרונות התחלתי להתעניין בטלביזיה האוסטרלית,אני באופן אישי,אחרי נבירה רבה, הגעתי למסקנה שבארץ פחות או יותר,לא הביאו את הדברים ההממש טובים שיש לטלביזיה האוסטרלית להציע.

אחת הסדרות הטובות ביותר שראיתי ,ובעצם הזו שעשתה אצלי את המהפך להבין שאוסטרליה היא לא מדינה שמייצאת רק אופרות סבון,היא פיניקס דרמת משטרה משובחת שיכולה לעמוד בכל סטנדרט גבוהה בתקופתה.

אם לנסות לתאר את הסדרה,פשוט תדמיינו פרק של CSI או חוק וסדר (בלי החוק) שעלילתו מתפרסת על 13 פרקים,כל עונה מתוך שתי העונות שהופקו היא מקרה פשע אחד מסועף ומפותל.

פיניקס מתבססת על מקרה אמיתי,פיצוץ מיסתורי של מכונית שגרם למותה של שוטרת.לא דבר נדיר בטלביזיה האוסטרלית שמקרים אמיתיים הופכים או נותנים את ההשראה לדרמות טלביזיוניות.
רשת ABC (המקבילה של הבי בי סי באוסטרליה) הפיקה דרמה בשאיפה להיות איכותית כמו דרמה משטרה בריטית.הכותבת הראשית של הסדרה היתה אליסון ניסל ,שעבודתה הקודמת היתה תסריטאית בסדרה המופתית "אסירות".
ניסל ושותפה ליצירה טוני מקדונלד ,ביססו את הסדרה כמה שיותר קרוב למציאות וביססו את הגיבורים שלה במחלק פשעים חמורים במדינת ויקטוריה.

בפרק הראשון הוצגו המפקח ג'וק ברנן (פול סונקילה המצוין ) וסגניו הסמלים הבכירים לוקי רנפורד (אנדי אנדרסון) ופיטר פיית'פול (סיימון וסטווי) כשהם מסיימים פרשת פשע חמורה אחרת,יחידת הפשעים החמורים מוצגת כחבורת גברים קשוחים וחובבי בירה ,מועדון גברים שקשה להתקבל עליו וממש לא כדאי להתעסק איתו,השוביניזם שלהם מאוד מופגן במיוחד של הסמל הבכיר רנפורד שמשתמש בו להסתיר בעיות אישיות קשות.

אלמנט נוסף של הסדרה שהיה חדש לסדרות משטרה אוסטרליות דאז הוא מדע הזהוי הפלילי,צוות הזיהוי הפלילי של התחנה מורכב מדוקטור איאן קוקריין (שון סקלי) ואשתו ההריונית קרול (סוזי אדמונדס),הבלשים די מתיחסים בזלזול למדען ומכנים אותו "גוס" .הזיהוי הפלילי בסדרה לא נוצץ ומרהיב כמו בCSI ,אלא מלא עבודה שחורה וסיזיפית,אין כמעט שימוש במחשבים הכל מעבדות אנלוגיות,הכל לואו-טק :מיקרוסקופים לא אלקטרונים,מבחנות והרבה גבס.קצת מוזר לראות את זה אחרי שמתרגלים לCSI ,גורם קצת להראות לסדרה כעתיקה למרות שמדובר בסדרה משנות ה-90 .

בתום הפרק הראשון במהלך ארוחה חגיגית לפיקוד המשטרה (שג'וק ברנן משתתף בה) מתרחש פיצוץ אז שאחריו נהרגת שוטרת,בפרק הבא פשעים חמורים מקבלת את התיק ומתחילה חקירה מסועפת שתמשך לפרקים הבאים בעונה.בגלל חמורות האירוע כמעט כל יחידה רוצה להשתתף בחקירה הזו ולכן משתתפים בכוח המשימה בלשים מיחידות אחרות,בעלי כישורים אחרים חלק מהפרקים הראשונים חוזרים טיפה בזמן אחורה ומציגים את הדמיות החדשות.

כוח המשימה החדש הזה שנקרא פיניקס מגייס לשורתיו את מייגן אדוארדז (נל פני-קונור) ,בלשית ומומחית למחשבים (ביחידה הגדולה של 20 איש בפשעים חמורים אין גבר אחד שיודע אפילו איך מדליקים את הדבר הזה) ,עבודתה בתחום הצלבות המידע בתיק עוזרות בפתרון התיק.
עוד שוטר ששוה לדבר עליו הוא לזרוס קרידיס (טוני פולי) שוטר סמוי מנוסה אשר מפעיליו חוששים שהוא נמצא בשטח הרבה מידי זמן ומתחיל להתרגל לתפקידו המזויף כפושע.

הסדרה ממבט של היום נראית די זולה,הרבה מהתפאורות עשויות מעץ (ושומעים את זה) ,יש שימוש בטכניקה של פלאש בק בנגטיב אדום בהצגת כל מיני פשעים (מה שבCSI עושים באנימציית מחשב) והרבה פעמים רואים את אחד הפושעים או דמות אחרת שיכולה להביא לפתרון מהיר של המקרה פשוט עוברת ליד אחד הבלשים או פשוט נמצאת ברקע,דבר שגורם להזדהות עם התסכול של הבלשים בתיק המסועף.התסריט לעומת זאת מעולה,המשחק גם הוא משובח מרגישים שהדמיות הם בני אדם ולא רובוטים שחיים רק בשביל עבודה,למרות שהסדרה התיישנה הם בהרבה מובנים מאוד מוצלחת יחסית לסדרות של היום.

הסדרה זכתה לעונה שניה ,גם היא 13 פרקים,בעונה השניה היו דמיות חדשות ,ג'וק ברנן בעקבות המקרה הקודם עלה שתי דרגות במשטרה וכרגע הוא המפקד של מפקדיו הקודמים,לוקי רנפורד פרש ממשטרה ואילו פיטר פיית'פול שבמהלך הפרקים האחרונים של העונה הראשונה הפך למוקד הסדרה ,נשאר באותו תפקיד.
העונה השניה עוסקת במצוד אחרי כנופיה של פורצי בתים חמושים ,שיש להם נטיה לקשור את הדיירים (אם הם נמצאים בבית ) ולהרוג אותם,היחידה נאלצת להתמודד גם עם קיצוצים תקציבים ועם עליה בתלונות על שוטרים השייכים עליה.
במהלך ה13 פרקים הללו יש הרבה סיפורי משנה וגם מוצגת אשתו של פיטר פיית'פול ,כריס בלשית במחלק הסמים באותו מחוז.יש דגש על סיפורים יותר אישים של הדמיות בעונה השניה.
בתום העונה השניה הסדרה מסתיימת,סיימון וסטווי שהפך לשחקן מבוקש אחרי הסדרה חזר לשחק את דמותו של פיטר פיית'פול גם בסדרת ההמשך לפניקס,ג'אנוס שעסקה יותר בעולם המשפט הפלילי.

את ג'אנוס אני עדיין לא ראיתי,אבל פניקס בהחלט מומלצת,כמו שאמרתי היא הסדרה שעשתה לי את הסוויטש במוח לגבי סדרות אוסטרליות והיא הראשונה מבין רבות שתוצג במדור הזה בבלוג.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה